top of page

«Φτου και από την αρχή» ή «Φτου και βγαίνω»;

Αυτές οι 2 φράσεις γυρνάνε στο μυαλό μου τις τελευταίες μέρες των διακοπών μου, με αφορμή το κρυφτό που έπαιξα μαζί με την οικογένειά μου (πράγματι αναζωογονητικό, το συστήνω ανεπιφύλακτα) και αναρωτιέμαι τελικά τι από τα 2 ισχύει για μένα?


Ο Σεπτέμβριος, ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας, έκανε ήδη τη εμφάνισή του. Σε κάποιες περιοχές πιο έντονα και σε κάποιες πιο ομαλά. Όπως και να είναι η πτώση της θερμοκρασίας, το αεράκι ή ο δυνατός άνεμος, η δροσιστική βροχούλα ή η τρομακτική καταιγίδα τον έφεραν πιο κοντά σε εμάς.


Ο Σεπτέμβρης, είναι ο μήνας της νέας σχολικής χρονιάς. Για πολλούς, έχοντας τα κατάλοιπα από το σχολείο, είναι ο μήνας του ανασκουμπώματος, των νέων σχεδίων και των νέων στόχων, ενώ για άλλους είναι η δύσκολη προσαρμογή μετά τις πολύτιμες και γεμάτες προσδοκίες, συνήθως, διακοπές. Όπως και να είναι όμως, είναι αποδεκτό και σίγουρα είναι ένα ορόσημο που δεν περνά απαρατήρητο και δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους.


Η επιστροφή στην καθημερινότητά μας και ο τρόπος που συναισθηματικά επιστρέφει ο καθένας από εμάς σε αυτή, σηματοδοτεί πολλά για τον τρόπο που ζούμε όλη τη χρονιά και αυτό είναι κάτι που έχει μεγάλο νόημα να δούμε τελικά και να αναλογιστούμε τι σημαίνει για εμάς.


Η διακοπή από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα, όπως λέει και η ίδια η λέξη, είναι ένα διάλειμμα. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι απαραίτητη, για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε, σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά από πράγματα που μας εχουν επιφορτίσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά δεν αποτελεί και πανάκεια. Δεν μπορεί να τα θεραπεύσει και να τα λύσει όλα, διότι εάν υπάρχουν θέματα που μας δυσκολεύουν και μας ζορίσουν στην καθημερινότητά μας αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν και μετα τις διακοπές, όσο καλά και εάν έχουμε περάσει όσο και εάν έχουμε γεμίσει τις αφόρτιστες μπαταρίες της καρδιάς μας.


Γι' αυτό έχει νόημα πραγματικά να δούμε κατάματα το πώς επιστρέφουμε σε αυτή την καθημερινότητα που διακόψαμε για λίγο και να δούμε τελικά τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει και μας κάνει να λέμε «φτου και από τη αρχή» ή και τι είναι αυτό που μας δίνει τη δύναμη να πούμε «φτου και βγαίνω» και πάμε για ακόμα ένα «παιχνίδι» στη ζωή.


bottom of page